یکی از کلیدی ترین پارامترهای یک عملیات نجات موفقیت آمیز زمان است. دانستن مکان دقیق خیابان ها، سرویس های ضروری و پایگاه های امدادرسانی کاهش بلایای طبیعی فاکتور زمان را کاهش داده و جان انسان ها را نجات می دهد. این اطلاعات برای تیم های نجات و کارکنان شاغل در بخش امنیت عمومی به منظور حفاظت از جان انسان ها بسیار حیاتی هستند. سیستم GPS کمک های شایانی به این بخش ها کرده و نیازهای آنان را پاسخ گو می باشد.
سیستم جی پی اس نقش مهم و حیاتی را در کاهش هزینه ها و تلاش ها برای نجات افراد در بلایای طبیعی مانند سونامی سال 2004 اقیانوس هند و طوفان های استوایی کاترینا و ریتا در خلیج مکزیک و زلزله پاکستان و هند در سال 2005 داشته است. تیم های نجات و جستجو از این سیستم و سیستم GIS و تکنولوژی حسگر از راه دور برای تهیه نقشه های مناطق آسیب دیده و همچنین عملیات نجات و کمک رسانی و ارزیابی خسارت های وارده استفاده کردند.
یکی دیگر از فاکتور های مهم در کاهش بلایای طبیعی مدیریت صحیح آتش سوزی های گسترده در محیط طبیعی است. به منظور مدیریت آتش سوزی در جنگل ها، هواپیما سیستم GPS را با اسکنرهای مادون قرمز برای شناسایی مرزهای آتش و نقاط داغ در آتش سوزی تلفیق می کند. در عرض چندین دقیقه نقشه های نقاط آتش گرفته به پایگاه مقابله با آتش سوزی مخابره می شود. با در دست داشتن این اطلاعات تیم های آتش نشان شانس بزرگی برای مقابله با آتش را خواهند داشت.

در نقاط مستعد زلزله مانند کرانه های اقیانوس آرام سیستم GPS نقشی بسیار مهم را در جهت یاری رسانی به دانشمندان جهت پیش بینی زلزله بازی می کند. با به کار گیری اطلاعات دقیق موقعیت یابی که توسط GPS ارائه می شود، دانشمندان قادر به بررسی چگونگی پیدایش تنش ها در لایه های زمین که در آینده منجر به پیش بینی زلزله های احتمالی می شود خواهند بود.
هواشناسان نیز که مسئول ردیابی طوفان ها و پیش بینی سیل های احتمالی هستند نیز به صورت گسترده ای به داده های GPS اطمینان می کنند. آن ها می توانند میزان بخارآب موجود در اتمسفر را بوسیله تحلیل داده های انتقالی GPS در اتمسفر ارزیابی کنند.
سیستم GPS به عنوان یک صنعت استاندارد موقعیت یابی در ناوگان های مربوط به امدادرسانی و فوریت ها به کار گرفته می شود. این سیستم قادر به شناسایی موثر و دقیق مکان پلیس، آتش سوزی، تیم های نجات و خودروها و قایق های انفرادی است. اطلاعات و داده های مکان یابی تولید شده توسط GPS به همراه اتوماسیون می تواند تاخیر در سرویس های امدادرسانی را بسیار کاهش دهد.
وجود این سیستم بر روی تلفن های همراه پتانسیل بسیار بالای موقعیت یابی را در هنگام حوادث و موقعیت های ضروری در دست هر فرد قرار می دهد. همچنین وجود GPS بر روی ناگان خودروهای مسافربری نیز چنین پتانسیلی را ایجاد می کند. امروزه بر روی بسیاری از خودروهای زمینی و شناورها و کشتی های دریایی سیستم GPS وجود دارد. بنابراین اطلاعات موجود در این سیستم به همراه سیستم های ارتباطی خودکار موجود، این خودروها و کشتی ها را قادر می سازد حتی هنگامی که سرنشینان نیز قادر به استفاده از GPS نیستند اطلاعات ضروری مکانی را جهت درخواست کمک مخابره کنند.
مدرن سازی سیستم GPS به تسهیل هر چه بیشتر سرویس های امنیت عمومی و کاهش بلایای طبیعی کمک می کند. افزودن سیگنال های جدید غیرنظامی دقت و قابلیت اطمینان پذیری سیستم را در همه ی دنیا افزایش می دهد. به طور خلاصه، مدرن سازی GPS موجب نجات انسان های بیشتر و امداد رسانی سریع تر می شود.