مقدمه ای بر ایمنی حمل و نقل رانندگان و همراهان
در گذشته، بعضی از شرکتها خلاقیتی به خرج میدادند و شمارهتلفنهایی پشت شیشه یا پشت تانکر ماشین نصب میکردند. این کار برای این بود که اگر رفتار غیرمناسب یا خطرناک از رانندگان سر زند، مردم بتوانند با آن شماره تماس بگیرند و گزارش کنند. اما این راهکارها چندان کمکی به افزایش ایمنی حمل و نقل نمیکرد و یا اگرم میکرد بدون دقت کافی و زمانبر بود. بنابراین مدیران با مشکلات فراوانی طی سالیان متعدد با آن روبهرو بودند. رفتهرفته با پیشرفت تکنولوژی فضای برای سامانهها نرمافزاری به وجود آمد تا با کمک ردیابهای خودرو و استفاده از GPS رفتار رانندگان را پایش کرد. البته زمانی که از حمل و نقل صحبت می کنیم، موضوع هم به حمل و نقل درون شهری و هم حمل و نقل برون شهری و ریلی اهمیت می یابد. بیایید موضوع را ریشهای تر بررسی نماییم.
منظور از ایمنی و HSE چیست؟
ابتدا بیاید درباره این کلمه که احتمالا به گوشتان خورده صحبت کنیم. اچاسای (HSE) مخفف کلمات زیر است:
- Health بهداشتکار
- Safety ایمنی کار
- Environment محیطزیست
در واقع HSE به مجموعه فرایندها و فعالیتهایی اشاره دارد که در نتیجه آن بهداشت محیط کار و ایمنی محیط کار افزایش مییابد. و درنهایت باعث حفظ پایداری محیطزیست و ارتقا ایمنی محیط کار و بهداشت محیط اطراف می گردد. محیط زیستی که در دهههای اخیر بیشتر برای ما شوخی بود، اکنون به وضعیت بحرانی رسیده است.
HSE یا ایمنی چند بخش دارد؟
- بخش واکنشی
- بخش پیشگیری
بسیاری فکر میکنند که hse فقط گذاشتن یک کپسول آتشنشانی در راهروست که جز هزینههای اضافی برای شرکت چیز دیگری ندارد! یا بسیاری فکر میکنند hse مربوط به زمانی است که اتفاقات خاصی است که ناگهانی دامن شرکت را میگیرد. درصورتی که بخش مهمتر HSE پیشگیری است. پیشگیریهایی که مانع رخدادها میشوند و مانع اینجاد هزینهها گذاف پولی و غیرپولی میشوند.
اما چرا سازمانها و شرکتها باید برای HSE هزینه کنند؟
تا به حال کوه یخ دیدهاید؟! البته بعید است ما از نزدیک کوه یخ ببینیم و فقط شاید که در مستندهای تلویزیونی یا یوتیوپ وقتی درباره قطبهای جنوب و شمال صحبت میکنند، دیده باشیم. کوه یخ یک بخش قابل مشاهده دارد که روی آب قرار میگیرد و یک بخش پنهان که در زیر آب است. بخش پنهان زیر آب اتفاقا بزرگتر از قسمت رویی آن است.
هزینههای اتفاقات و حوادث در شرکتها و سازمانها هم به همین صورت است. ما با دو نوع هزینه روبهرو هستیم. هزینههای مستقیم که به علت مثلا بیاحتیاطی راننده رخ میدهد و راننده جان خود را از دست میدهد و هزینههای غیرمستقیم که مثلا در اینجا متاثر شدن کارکنان و رانندگان شرکت میتواند باشد. این موضوع در طی روزها شرکت را رها نمیکند و درنتیجه کاهش بهرهوری را به همراه خواهد داشت. این هزینههای غیرمستقیم به مراتب از هزینههای مسقیم بیشتر هستند و مدیران آگاه با فعال کردن بخش HSE درصدد هستند این هزینههای ناپیدا را کاهش دهند. هر چقدر که این کار هوشمندانهتر انجام شود، این هزینهها بیشتر کاهش پیدا میکند. مثالهای بیشتری از این هزینهها در زیر ارائه شده است:
- خسارتهای مالی و جانی ناشی از تصادفات
- خسارت های مالی حاصل از استهلاک و رانندگی نادرست وسیله نقلیه- مانند تیک آف، دریفت که باعث ایجاد خسارت به موتور، لنت و لاستیک خودرو می شود.
- جرائم راهنمایی و رانندگی بدلیل رانندگی نادرست راننده ها
- ضربه به اعتبار برند با رانندگی پر خطر – بطور مثال می توان داستان یکی از رانندگان با ماشین پلاک دولتی را گفت. که با سرعت زیاد مشغول ویراژ در شهر بود و یکی از شهروندان از ایشان فیلم برداری کرده بودند. و همین موضوع سبب بدنامی برای کل آن سازمان مربوطه شد.
جایگاه HSE در ایمنی حمل و نقل چیست؟
فاکتورهای متعددی در ایمنی حمل و نقل اثر گذار است. که برخی از آنها تحت کنترل شرکت ها و سازمان و صاحبان خودرو است. و البته برخی دیگر از حوزه اختیارات آنها خارج می باشد. مواردی مثل کیفیت خودرو، کیفیت قطعات، ایمنی راه و جاده و استفاده مناسب از گارد ریل جز مواردی است که معمولاً خارج از اختیار صاحبان خودرو است. البته امیدواریم که نهادهایی که مسئولیت این موضوع مهم را دارند به درستی کار خود را انجام دهند! نهادهایی مثل تولیدکنندگان داخلی خودرو، اداره کل راه و حمل و نقل جاده ای و پلیس راه کشور.
طبق آمارهای رسمی حدود ۱۷ هزار نفر در سال ۱۴۰۰ جان خود را از دست دادهاند و بیش از ۳۰۰ هزار نفر هم مصدوم شدهاند. این ارقام برابر است با تعداد کل کشتهشدهها و مصدومان حوادث رانندگی قاره اروپا! درست است یکی از عوامل مهم این آمار، کیفیت پایین خودروها داخلی است اما رعایت نکردن نکات HSE در سازمان و شرکتها را نمیتوان نادیده گرفت.
در زیر به توضیحات جامع در خصوص فاکتورهایی که صاحبان خودرو در آنها نقش دارند و به نوعی در حوزه اختیارات آنها هست پرداخته می شود. نظارت بر این فاکتورها بصورت آنلاین و لحظه ای قطعا سبب افزایش ایمنی حمل و نقل خواهد شد.
نقش اورنگ برای افزایش ایمنی حمل و نقل چیست؟
سیستمهای ردیابی به همراه ردیاب خودرو، تحولهای بزرگی در حوزه ایمنی حمل و نقل ایجاد کردهاند. یکی از سیستمهای ردیابی، سامانه مدیریت ناوگان اورنگ است. این سامانه در بخش ایمنی امکانات زیر در اختیار شرکتها و سازمانها قرار میدهد:
- تعریف هشدارها
- تعیین محدوده جغرافیایی فعالیت
- امتیازدهی به رفتار رانندگان
- سامانه نگهداری و تعمیرات خودرو
زنگ هشدار ردیاب به وقت اتفاق
با تعیین هشدارهای مختلف در سخت افزار ردیاب خودرو یا سامانه ردیابی، میتوان رانندگی پرخطر رانندگان را شناسایی کرد. اما چه هشدارهایی برای این کار وجود دارند؟
- هشدار سرعت غیرمجاز
- هشدار پیچش ناگهانی و دریفت
- هشدار SOS (برای مواقع بحرانی)
هشدار سرعت غیرمجاز
شما با تنظیم این هشدار هر زمان که خودرو سرعت بیش از اندازه مشخص شده طی کند، خودکار پیامی در سیستم یا گوشی تلفن همراه به صورت نوتیفکیشن ظاهر میشود. حتی میتوان این پیام را به صورت پیامک (SMS) دریافت کرد.
هشدار پیجش ناگهانی و دریفتینگ
این هشدار برای مواقعی است که راننده با خودرو حرکات نمایشی انجام میدهد! حتما خودتان میدانید که از چه حرف میزنم!
هشدار SOS
نمیدانم اسم این هشدار را شنیده باشید یا نه ولی هشدار SOS برای مواقع ضروری به کار میرود. مثلا هنگامی راننده در حال رانندگی است و اصلا حال مساعدی ندارد. با فشردن دکمهای که در کابین خودرو وجود دارد، به مدیر سامانه پیامی مبنی درخواست کمک ارسال میشود و با این کار مدیر سامانه با ردیابی خودرو یا فرستادن افرادی به آنجا میتواند به کمک راننده و خودرو خود بشتابد. میتوانید برای جزئیات بیشتر مقاله «دکمه SOS چیست» را بخوانید.
محدوده جغرافیایی مجاز و غیر مجاز حرکت
این از آن قابلیتهاییست که کاربردهای فراوان دارد. یکی از این کاربردهای برای مسائل HSE است اما چطور؟ با شما تعیین محدودهها جغرافیایی مشخص راننده را در یک منطقه امنتر و کمترافیک تر قرار میدهید و حتلی می توانید جادههای حادثه خیز را حصار جغرافیایی ببندید و به محص ورود راننده به این منطقه ممنوعه به شما اطلاعرسانی شود.
امتیازدهی رانندگان
با توجه به هشدارهای تعیین شده، در نهایت یک امتیاز کلی از رانندگی رانندگان به دست میآید. شما با این امتیاز میتوانید عملکرد رانندگان را ببینید و راهکارهایی برای ارتقا رانندگی آنها پیدا کنید. مثلا میتوان رانندههای ممتاز را تشویق و رانندههای با عمیکرد پایین را به دورههای آموزشی تکمیلی رانندگی فرستاد. مقاله رانندگی سبز موضوعات هشدار و رانندگی پرخطر را به خوبی پوشش میدهد. آن را از دست ندهید!
سامانه تعمیر و نگهداری خودرو
به این سامانه، «نت» و «PM» هم میگویند. با این سامانه میتوان سرویسهای دورهای تعویض روغن و… را تعریف کرد و مشخص کرد که در دورههای زمانی یا کیلوتری سرویس تعویض یا بازبینی شود. حتی بازرسی فنی با ایجاد فرمهای دلخواه میتواند خودرها را بررسی کند و اجازه فعالیت را صادر یا رد کند. آمارها نشان میدهد که این کار باعث کاهش خطرات و حوادث جادهای میشود. همچنین عمر مفید دستگاهها افزایش مییابد و با این کار هزینههای زیاد تعمیر و خرید دوباره خودرو و ماشینآلات صرفهجویی میشود. این سامانه قابلیتها و کاربردهای بسیاری دارد. پیشنهاد میکنیم برای توضیحات بیشتر اینجا را کلیک کنید.
نتیجهگیری
ایمنی حمل و نقل یک مسئله مهم برای سازمانها و شرکتهایی است که ناوگان خودرویی دارند. رسیدن به راهکارهایی از جنس تکنولوژی این ایمنی را میتواند ارتقا دهد. و سبب کاهش خسارات مالی و جانی به رانندگان و همراهان آنها شود.
اورنگ قریب به 15 سال است که بصورت تخصصی در ارائه سیستم های ریاب خودرو و مدیریت ناوگان فعالیت میکند. و همیشه به دنبال راهکارهایی بوده است که بتواند این ایمنی حمل و نقل را افزایش دهد. از این رو با کسب تجربه از مشتریان متعدد و بهره گیری از نیروهای نخبه راهکارهایی ارائه داده که به طور خلاصه بیان شد. البته این تمام آن چیزی نبود که اورنگ به شما پیشنهاد میدهد. میتوانید برای صحبت تلفنی یا حضوری با کارشناسان فروش ما تماس بگیرد و حتی نسخه دمو را درخواست دهید.